Els Origens de les yurtes

Historia de la yurta : fa molts, molts anys, fa segles, de fet, hi vivia un poble de pell de roure i ulls d’ametlla, pastors a cavall i camell que seguien ovelles i cabres i feien travessar antigues praderies del cim del món. El seu país era un país d’extrems amargs, estepes arrossegades pel vent delimitades per cims dentats, llargs hiverns freds més enllà d’imaginar que es van fondre en estius curts i verds herbosos quan es van multiplicar els ramats i hi havia llet i carn en abundància.

Molt abans de l’època de Crist, abans de Buda i Mahoma, aquestes tribus creien en la sacralitat de totes les coses i en la necessitat de mantenir un equilibri-equilibri entre el món de les persones i el món de la natura, i amb els mons de dalt i de baix . Tot el que feien reflectia aquesta creença.

Els arbres eren escassos, de manera que els pastors van treure dels seus animals per crear refugi. Van posar capes de llana d’ovella, la van ruixar amb aigua i la van treballar en estores de feltre. Els puntals de sostre fets amb planters es van colar en un anell central de fusta, després es van lligar a la part superior de les parets de gelosia circulars i es van cobrir amb les estores de feltre. Els pastors lligaven el feltre al sostre i a les parets amb cordes i cinturons fets de pèl d’animals. A l’hivern s’afegien estores addicionals per obtenir calor; a l’estiu s’utilitzaven menys capes. Les seccions es podrien aixecar o fins i tot eliminar-les completament quan fa calor per permetre el flux d’aire a través del refugi.

La paraula original per a «nòmada» provenia d’una paraula per a feltre, fent que els nòmades fossin «persones sentides». Aquestes persones de feltre van anomenar els seus refugis circulars amb parets reticulars «casa», ger (rima amb «aire») o uy (oo-ee), que avui ens ajuden a definir què és una yurta. Va ser un refugi que els va permetre viure de manera sostenible en els climes més durs, moure’s amb els seus ramats, viure en comunitats tribals i criar les seves famílies segle rere segle d’una manera senzilla però còmoda i en equilibri amb el món que els envoltava. 

Dissenys mongols i turcs No sabem exactament d’on es va originar la yurta. Els mongols buriats de Sibèria reivindiquen la seva terra com el bressol de les tribus mongoles i també dels ger. Allà on va començar, l’ús del ger es va estendre amb les conquestes i l’imperi de Gengis Khan als segles XIII i XIV. Els nòmades turcs a l’oest de Mongòlia anomenen les seves yurtes amb el nom eu, oy o uy (que significa «habitatge» o «casa»). Aquests nòmades inclouen nombroses tribus que habiten les terres estepàries des de l’Iran a l’oest, tan a l’est fins a Mongòlia occidental i al sud fins a l’Afganistan. Els factors més habituals són el llenguatge (tots parlen dialectes que són derivats turcs) i la religió (la majoria són musulmans).

Hi ha diverses diferències entre les versions mongola i turca de la yurta. Els pals del sostre mongol són rectes, on els pals túrquics estan doblegats de manera que serveixin tant de la part superior de la paret com del sostre. El tono mongol, o anell central del sostre, requereix un artesà amb eines de fusteria i eines per produir-lo. És tan pesat que els gers mongols solen utilitzar suports per al tono, anomenat bagana. L’anell de sostre turc és més lleuger i senzill de fabricar que la versió mongola i no requereix suports. Les portes mongoles, considerades un símbol d’estatus, són portes simples de fusta pesades. Si una yurta turca té portes, són de dues peces i s’obren cap a l’interior. Tanmateix, moltes yurtas turqueses fan servir tapetes de feltre o catifes de colors per tapar la porta. Aquestes portes de feltre solen ser força boniques, amb dibuixos cosits o aplicats.

Una altra variació comuna en algunes zones de l’Àsia central occidental és l’ús d’una paret de canya en lloc de (o a més) de feltre. Els dies calorosos d’estiu es poden aixecar els feltres i la paret del canyís permet el flux d’aire mentre es mantenen els animals fora. Les yurtas kirguises, en particular, utilitzen molts motius de color i de disseny tant en treballs de feltre com de canya. Tant a les tribus mongoles com a les turques, són les dones les responsables de la major part de la creació i el manteniment del refugi (això és habitual en les cultures nòmades de tot el món). Les dones s’encarreguen del procés de feltre, generalment un esdeveniment comunitari, i de pegar el feltre quan s’esgota. Teixen les catifes que es converteixen en revestiments de terres i tapissos, i els cinturons que donen la volta a la yurta, mantenint la paret de gelosia unida i els revestiments al seu lloc.

La circularitat de la yurta és perfecta per a usos nòmades. El cercle engloba el major espai possible internament per la quantitat de materials utilitzats. Al mateix temps, la forma circular deixa la menor quantitat de superfície exterior exposada als elements (fent així més eficient la calor) i deixa menys superfícies exposades al vent, que es mou molt naturalment al seu voltant ja que no hi ha cantonades.

Dins del Ger: el cercle sagrat

Per als mongols, el ger és més que el seu refugi viatger a les estepes asiàtiques; és el seu punt central en un univers en moviment. La planta interna del ger es basa en les quatre direccions, de la mateixa manera que la roda de medicina dels nadius americans o l’hogan navajo. La porta sempre s’obre cap al sud. Davant de la porta, l’espai sagrat es troba al nord. Si la família és budista, aquí és on se situa l’altar. També és el lloc de la seu d’honor dels convidats.

El yin i el yang, símbols antics del femení i del masculí i de l’equilibri de la vida, mantenen l’espai a l’est i a l’oest. La meitat occidental del ger és la zona masculina i la meitat est, el domini femení. Les possessions dels homes (taca d’equitació, aparells de caça i whisky) es pengen a les seccions de la paret occidental. Homes i homes convidats solen seure en aquest costat. Les eines per a dones, com olles, paelles i telers i equips de feltre, s’emmagatzemen al costat est del ger, on solen seure dones, nens i hostes. Es procedeix al voltant del ger en sentit horari o «solar».

En l’antiga tradició xamanista, és el ger qui manté l’equilibri i el flux del yin i el yang, i dels mons de dalt i de baix. Tot plegat es centra al voltant del foc sagrat, entrada al món sagrat de sota i proveïdor de calor i llum i del fum que puja al món de dalt. D’aquesta manera, el ger expressa l’equilibri de totes les coses en un, el cercle.

La yurta es mou cap a l’oest

Quan els nord-americans fan servir el terme «yurta», es refereixen no al ger d’Àsia Central, sinó a una versió feta a partir de materials moderns, inclosos els cables per a avions d’acer i teixits arquitectònics. Darrere del desenvolupament d’aquesta nova forma d’abric hi ha una història de dissenyadors visionaris i un moviment compromès amb principis de simplicitat i sostenibilitat.

A principis dels anys seixanta, un home anomenat Bill Coperthwaite ensenyava a una escola de quàquers de New Hampshire mentre perseguia una exploració contínua de l’artesania i la cultura indígenes. Els seus estudiants de matemàtiques havien completat el currículum requerit i exploraven les matemàtiques del disseny de sostres.

Quan Bill va veure un article de National Geographic del 1962 del jutge del Tribunal Suprem William O. Douglas sobre el seu viatge a Mongòlia, es va inspirar i escriure un nou capitol a la historia de la yurta. Aquí, al ger mongol, hi havia un disseny indígena que es podia adaptar amb la possibilitat de crear refugis més habitables i accessibles. La classe de matemàtiques de Bill va construir un sostre de yurta, però el disseny ja estava canviant. En lloc de puntals rectes del sostre, el sostre que van construir tenia un entramat de gelosia i cap anell de compressió central.

De New Hampshire Bill es va traslladar a Grass Valley, Califòrnia. Aquí va construir, amb estudiants, la primera yurta completa amb parets de gelosia, una estructura de sostre de gelosia i un revestiment de tela.

En adonar-se que les yurtas eren una gran eina d’ensenyament i construcció de comunitats, Bill va començar a construir yurtas de paret cònica de fusta amb grups d’estudiants. El 1968, com a part del seu programa de doctorat a Harvard, va treballar amb un grup d’estudiants de la Study Travel School per construir un campus a New Hampshire format completament per yurtas de paret cònica. Això va conduir a projectes en curs amb escoles i comunitats i els dissenys de Bill van continuar evolucionant.

El 1972, Bill va establir la Fundació Yurt per continuar la seva visió d’estudiar les cultures indígenes i aplicar les seves tecnologies a la cultura moderna per dissenyar una forma de vida més senzilla, més harmoniosa i sostenible.

La yurta de tela

Chuck Cox, un dels estudiants de Bill, va construir una versió coberta de tela de la yurta com a projecte estudiantil a la Universitat de Cornell. Un dels canvis del ger mongol va ser un cable d’avió d’acer que s’assentava a la part superior de la paret de l’enreixat i funcionava com la banda tensora. Les bigues del sostre es van entallar i es van asseure al cable, en lloc d’adherir-les directament a la paret de l’enreixat. Chuck i la seva dona Laurel van produir un conjunt de plans de yurta portàtils que es van convertir en la base del disseny modern de yurta de lona a Amèrica del Nord.

El 1978, un altre estudiant, Kirk Bachman, va construir una yurta de tela utilitzant els plans de Coxes com a projecte a la Universitat Estatal d’Idaho. Quan Kirk es va graduar i es va convertir en un guia del país a les muntanyes del centre d’Idaho, vivia a la seva yurta. El seu empresari li va demanar que construís unes quantes yurtes com a cabanes d’esquí de muntanya experimentals, i va néixer un fenomen nacional. Avui en dia les yurtas serveixen usos de la costa a costa, donant servei als esquiadors nòrdics de cabana a cabana i als excursionistes d’estiu.

Un altre grup que feia iures al nord-oest dels EUA era un grup de plantadors d’arbres hippies anomenats Hoedads, que als anys 70 vivien al bosc i replantaven els boscos d’Oregon. El matemàtic Hoedad, Charlie Crawford, va decidir que la yurta seria un refugi perfecte. Utilitzant els plans dels Coxes i més tard imprimint el seu propi, Charlie va produir nombroses yurtas de llenç per als Hoedad ​​sota el nom de Cascade Shelter.

Recollint allà on va deixar Crawford, l’ex Hoedad ​​Alan Bair i els seus amics van començar a Centering Shelterworks a Cottage Grove, Oregon, introduint innovacions com l’aïllament desenvolupat per la NASA i els teixits arquitectònics. Tot i que continua perfeccionant el disseny de yurta amb la seva empresa, ara anomenada Pacific Yurts, Alan va comercialitzar yurtas de teixit a nivell local i, nacional. Va ser Alan qui va treballar amb el Departament de Parcs d’Oregon per desenvolupar l’ús de yurtas als càmpings, ara un fenomen nacional.

Les yurtas de tela funcionen especialment bé per a nòmades moderns i persones en transició. Típics dels refugis nòmades, utilitzen materials mínims i són lleugers a la terra, combinant la sostenibilitat ambiental amb un alt grau de confort. La construcció de la coberta de fusta requereix de fusteria i una o dues setmanes per completar-la, però la preparació de la yurta necessita menys d’un dia o dos dies per a una yurta de 8 metres.

La yurta és un regal

Hi ha alguna cosa sobre la forma mateixa del cercle que ens proporciona una «visió de la totalitat, la unitat i l’ordre diví de l’univers», diu el filòsof matemàtic Michael Schneider. «El cercle és un reflex de la perfecció profunda, de la unitat, de l’excel·lència en el disseny, de la totalitat i de la natura divina del món i de la nostra». (Una guia per a principiants per construir l’univers, Schneider, p. 4) La forma mateixa del cercle sembla connectar-nos a un nivell cel·lular primordial amb la unitat de totes les coses, amb la nostra interconnexió entre nosaltres i la nostra connexió amb el conjunt.

La yurta és un regal, un antic refugi nòmada disponible recentment per a la cultura moderna. Versàtils, boniques i espirituals, tant les versions antigues com les contemporànies ofereixen una opció per a un refugi assequible, accessible i suau per a la terra. Per la seva pròpia existència, la yurta crida la vida amb simplicitat, en comunitat i en harmonia amb el planeta.

Sigui quina sigui la forma d’abric que finalment es triï, és bo aprendre d’aquest antic camí nòmada, de la gent de la yurta i del cercle mateix, ja que parla de la unitat i la interconnexió de totes les coses.