L’hivern està ben establert i hem rebut algunes trucades relacionades amb qüestions d’infiltració d’aigua. Malauradament, no s’han de confondre infiltració i condensació. Algunes explicacions per oferir-vos si distingeixen halos dins de la vostra yurta durant aquest període.

Les nostres telas estan fets de lona de cotó acrílic o policoto (resistent al foc) per garantir la impermeabilitat i la transpirabilitat. De fet, a diferència d’un teixit de PVC no transpirable, aquests teixits afavoreixen la transpirabilitat i redueixen el risc de condensació.

Què és una infiltració? Parlem de la infiltració d’aigua quan l’aigua de pluja penetra des de l’exterior a les parets o al sostre de la teva lona. Acaba remullant l’aïllament i el teixit interior.

Què és la condensació? La condensació líquida és un fenomen físic natural. Designa el canvi d’un element de l’estat gasós a l’estat líquid. Quan el vapor d’aigua de l’aire entra en contacte amb una superfície freda, es condensa: el vapor es converteix en aigua a la superfície, que després es torna humida. La condensació és més freqüent quan l’aire exterior és fred, perquè refreda les parets amb les quals entrarà en contacte l’aire càlid de la yurta. La condensació serà encara més important si la yurta està mal ventilada i/o si hi ha una manca d’aïllament.

Parlem del punt de rosada assolit quan “es condensa”. El punt de rosada és la temperatura a la qual s’ha de refredar l’aire perquè el vapor d’aigua que conté es condense en rosada o gelada.
Independentment de la temperatura, hi ha una quantitat màxima de vapor d’aigua que l’aire pot contenir.
Feu la prova aquí

Si teniu 20 °C/50%HR a l’interior, el punt de rosada és de 9,2 °C: tan aviat com la temperatura exterior arribi als 9,2 °C, l’aire de la yurta es condensarà en contacte amb la tela freda.
Amb aquest simulador, defugim idees errònies: “Escalfaré més, serà millor: a 22°/50% el punt de rosada puja a 11,1°C, així que es condensarà abans!” »

Important

Una estufa de gaz genera vapor d’aigua i augmentarà la condensació a la yurta. La calefacció amb una estufa de foc tancat reduirà la humitat.
La ventilació és essencial per reduir el nivell d’humitat a la yurta.

Related Posts